Moldavija, Gruzija i Ukrajina se žale na rusko prisustvo

Lideri Moldavije, Ukrajine i Gruzije kritikovali su danas prisustvo ruske vojske u njihovim zemljama, tvrdeći da je to prisustvo destabilizujuće u sve tri bivše sovjetske republike.

Predsednici parlamenta tri zemlje su izdali zajedničko saopštenje u kom su izrazili „duboku zabrinutost zbog ruskih trupa“ u Moldaviji i „ruske okupacije i drugih oblika vojne intervencije“ u delovima Gruzije i Ukrajine.

U saopštenju datom na kraju jednodnevne konferencije o bezbednosti u Kišinjevu takođe se izražava nezadovoljstvo zbog „koordinisane strane podrške separatističkim pokretima“ i „operacija“ na društvenim mrežama koje za cilj imaju diskreditovanje njihovih proevropskih vlada.

Navedeno je da vlade treba da pojačaju kapacitet borbe protiv hibridnih napada, a EU i SAD su pozvane da ih podrže.

Rusija ima 1.000 vojnika i 500 mirovnjaka u proruskoj Pridnjestrovlju, regionu u istočnoj Moldaviji.

Gruzija i Rusija su 2008. vodile kratak rat koji je doveo do proglašenja nezavisnosti gruzijskih regiona Abhazije i Južne Osetije. Rusija od tada finansijski i vojno podržava te oblasti.

Ukrajina je od aprila 2014. u sukobu sa proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini. U tim sukobima je stradalo više od 10.000 ljudi.

Sve tri bivše sovjetske republike su 2014. potpisale sporazum o pridruživanju s EU, uprkos snažnim kritikama iz Rusije.

Danas su oni ponovili posvećenost EU, nazivajući je „najefikasnijim instrumentom za obezbeđivanje prosperiteta, bezbednosti i stabilnog i demokratskog dugoročnog razvoja“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike