Mogerini: Zapadni Balkan strateški region za Evropu

Visoka predstavnica za spolju politiku i bezbednost EU uoči Saveta ministara u Luksemburgu istakla je da smatra važnom današnju diskusiju.

”Zapadni Balkan je strateški region za Evropu. To jeste Evropa, iako još nije u potpunosti deo EU”, poručila je Mogerini.

Ona je najavila da već sutra uveče, nakon usvajanja izvešataja o napretku zemlja koje su u procesu evrointegracija, putuje na Zapadni Balkan.

Mogerini će u regionu boraviti do 19. aprila i posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Rasprava ministra spoljnih poslova EU o Zapadnom Balkanu odvija se i u cilju priprema za predstojeći samit EU Zapadni Balkan koji se 17. maja održava u Sofiji. 

Iz Saveta je već naglašeno da je ”pristustvo Srbije ključno za ovaj događaj. 

Rečeno je takođe se da samit u Sofiji neće direktno baviti dijalogom koji se vodi između Beograda i Prištine, ali da će insistiranje na dobrosusedskim odnosima i saradnji u regionu svakako dati ”direktnu podršku dijalogu” .

"Važno je da na sami tu u Sofiji učestvuju svih 28 zemalja članica kao i svih 6 partenera sa Zapadnog Balkna. Esencijalo je da postiji opšta saglasnost, ne samo zbog obaveza koje preuzimaju partneri sa zapadnog Balkana već i zbog jedinstvene podrške svih 28 zemlja članica", navode diplomatski izvori u Savetu.

U Briselu se naglašava da je samit u Sofiji ključan događaj, ne u smislu procesa proširenja, već kad je reč o političkoj i regionalnoj saradnji, kao i saradnji EU i regiona u oblasti bezbednosti, a što podrazumeva borbu protiv terorizma, radikalizma, hibridnih pretnji, kao i usklađivanje regiona sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike