Mogerini: Sporazumi Beograda i Prištine među 12 dostignuća

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini objavila je danas na svom blogu 12 najvećih dostignuća EU u 2015. godini, u koje je uvrstila i sporazume između Beograda i Prištine.

Ona je konstatovala da je 2015. godina bila teška i intenzivna, ali ujedno i godina velikih i značajnih dostignuća koje EU želi da nastavi i u 2016. godini.

„Ta dostignuća nas podsećaju da ima još mnogo posla i da diplomatija, multilateralizam, upornost i strpljivi optimizam mogu da dovedu do velikih rezultata“, istakla je Mogerini 

„2015. bila je godina kada su Srbija i Kosovo potpisali najveći broj sporazuma uz posredovanje EU“, napisala je ona.

Pregovori su dobili novi tempo, ocenila je Mogerini i dodala da će oni i dalje biti teški, ali da su Beograd i Priština preduzeli odlučan i istorijski korak u pravcu evropskih integracija.

„Otvorili smo prva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom, dok je Kosovo potpisalo ŠP. To je veliko dostignuće za Balkan i za sve Evropljane“, istakla je Mogerini.

U najznačajnija dostignuća ona je ubrojila sporazum o iranskom nuklearnom programu, odgovor na izbegličku krizu, ujedinjenu borbu protiv terorizma, globalnu opredeljenost u borbi protiv klimatskih promena, pregovore o mirovnom rešenju za Libiju, kao i razgovore o okončanju sukoba u Siriji.

Prema njenom mišljenju, u 12 dostignuća spadaju i jačanje odnosa EU i Afrike, kao i prijateljstva sa Kubom i Latinskom Amerikom, čvršći odnosi sa istočnim partnerima, osnaživanje partnerstva sa Kinom, kao i pokretanje bliskoistočnog kvarteta.

(Novi magazin)

Napišite komentar