Mogerini:EU na Balkanu može mnogo izgubiti, a mnogo i dobiti

 Balkan je jedan od četiri prioriteta spoljne politike Evropske unije, izjavila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini na otvaranju konferencije u Briselu sa ambasadorima Unije i naglasila da „kao što dobro znaju, tamo može mnogo da izgubi ali i mnogo dobiti“.

Ona je sinoć na početku dvodnevnog savetovanja sa šefovima diplomatskih predstavništava Unije u svetu naglasila da je „ove godine došlo do veoma zabrinjavajućih zategnutosti u raznim zemljama, ali su partneri EU na Balkanu uvek uspevali da potvrde želju i sposobnost da napreduju na evropskom putu“.

EU im je u tome pomogla, ali su i sami to bili u stanju da postignu zato što, kako je ona navela, „njihovo mlado stanovništvo to traži od svojih vodja i ti vodji to veoma dobro znaju“.

Federika Mogerini je dodala da je ljute oni koji kažu da je „Balkan na putu u Evropu“, istakavši da je „Balkan u Evropi“, a ne neko „zadnje dvorište“.

„Mi smo to jasno videli kad je reč o bezbednosnim izazovima, putevima migranata, ekonomskim investicijama i mnogim drugim stvarima“, rekla čelnica Evropske službe za spoljnopolitičko delovanje.

Ona je najavila da će se ovih dana (u četvrtak) ponovo sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem da bi se „išlo dalje s dijalogom Beograd-Priština“.

„Mislim da za kraj ovog mandata možemo sebi postaviti za cilj da dodje do bitnih koraka napred kada je reč o svakom od naših partnera na putu za članstvo u Evropskoj uniji“, dodala je Federika Mogerini.

Ona je zaključila da će takodje „možda biti teško, možda i izazov, bolno s vremena na vreme raditi na pomirenju i dobrosusedskim odnosima, ali ako konačno to ljudi traže od vas, morate to obezbediti, a mi smo tu da omogućimo da se to obezbedi“.

Šefica Evropske službe za spoljnopolitičko delovanje istakla je da će prioriteti spoljne politike EU takodje biti bezbednost gradjana i teritorije, izgradnja evropske odbrane, suzbijanje terorizma i ilegalne imigracije, kao i jačanje svetskog poretka, pre svega kroz UN, u cilju otklanjanja kriza.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike