Mnučin: Trampova administracija će proveriti ponudu Orakla za kineski TikTok

Američki sekretar za finansije Stiven Mnučin izjavio je danas da će administracija predsednika SAD Donalda Trampa proveriti ponudu kompanije Orakl za kupovinu kineske aplikacije TikTok koja bi time prešla u vlasništvo kompanije sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Mnučin je za američku televiziju CNBC rekao da američka vlada ima puno poverenje u kompanije Majkrosoft i Orakl koje TikTok ima u vidu kao potencijalne kupce, prenosi Glas Amerike.

Trampova administracija dala je kineskoj kompaniji Bajtdens koja je vlasnik aplikacije TikTok, rok do 20. septembra da postigne dogovor o prodaji ili prekine poslovanje na teritoriji SAD.

Međutim, uprkos zabrinutostima vezanim za TikTok broj korisnika u SAD se povećava. Prema podacima američke kompanije Verajzon od marta je broj korisnika povećan za više od 300 miliona.

Najpotencijalniji kupci TikToka su dve američke kompanije – Majkrosfot i Orakl.

Sudbina TikToka zavisi od toga kako će se odnositi prema rokovima koje je postavila Trampova administracija.

Poslednjih meseci ta aplikacija postala je središte napetosti u odnosima SAD i Kine, s obzirom na to da je američka administracija optužila kineskog vlasnika TikTok-a da je u sprezi sa kineskim vlastima, prenosi Glas Amerike.

TikTok je te optužbe odbacio.

(Novi magazin)

Napišite komentar