Misterija poziva iz Bele kuće, ko je zvao demonstranta tokom nereda na Kapitolu

Prema evidenciji, poziv je stigao sa javno dostupnog broja Bele kuće, a odlazni pozivi iz Bele kuće ne pokazuju određeni lokal. Poziv je upućen kasno popodne, ubrzo nakon što je bivši predsednik Donald Tramp objavio video poruku na društvenim mrežama u kojoj je demonstrantima na Kapitolu poručio da idu kući, da su posebni i da ih voli.

Nejasno je, navodi Si-En-En kakva veza postoji, ako je uopšte ima, između Bele kuće i izgrednika, i da li je pozvan greškom ili je upućen na govornu poštu. 

Mobilni telefon pripadao je 26-godišnjem Antonu Luniku, Trampovom simpatizeru iz Bruklina, koji je otputovao u Vašington noć pre 6. januara sa dva prijatelja.

Njih trojica muškaraca su, zajedno sa stotinama drugih, upali unutar Kapitola, za šta su priznali krivicu u aprilu i za koju su osuđeni ranije ovog meseca. Advokati sva trojica odbili su da komentarišu za Si-En-En.

Prema više izvora upoznatih sa istragom, Lunik je rekao da se ne seća da je primio poziv od devet sekundi i tvrdi da ne poznaje nikoga ko je radio u Beloj kući za vreme Trampove administracije.

Telefonski poziv nije pomenut u Lunikovoj presudi niti u bilo kom sudskom dokumentu.

Portparol kancelarije američkog tužioca u Vašingtonu odbio je da komentariše, prenosi Si-En-En.

Prema izvoru, odbor za istragu upada na Kapitol nastavlja da istražuje telefonski poziv, ali do sada nije mogao da otkrije ko ga je uputio i zašto. 

Prema sudskim dokumentima, nema poznatih veza između trojice muškaraca i organizovanih grupa koje su upale na Kapitol, niti se ne pominje da su muškarci povezani sa bilo kim ko je radio u Trampovoj administraciji.

U video snimku objavljenom na društvenim mrežama, vidi se kako se Lunik sa drugom dvojicom muškaraca smeje dok se snimaju mobilnim telefonima u pozadini dok jedan od influensera pod imenom Baked Alaska lažira telefonski poziv Senatu sa fiksnog telefona u kancelariji senatora Merklija, navodi se u sudskim dokumentima.

Nekoliko minuta kasnije u 15:12, Lunik i njegovi prijatelji primećeni su kako šetaju halama Kapitola, fotografišu se i na kraju izlaze kroz prozor.

Skoro sat i po kasnije, telefonski snimci pokazuju misteriozni poziv od devet sekundi sa fiksnog telefona Bele kuće. Lunikov beli Leksus je viđen kako se vraća u Njujork oko 20:28, tako da je verovatno da su se muškarci već vraćali u trenutku poziva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike