Ministar: Izrael spreman na mir s arapskim zemljama

Izrael je spreman da sklopi mir sa svakom arapskom zemljom, izjavio je izraelski ministar i bivši vojni komandant Joav Galant.

„Svi odnosi koje imamo s arapskim zemljama, svi odnosi uspostavljeni iza zatvorenih vrata, a ne javno, uspostavljeni su na osnovu njihovog izbora. Izrael je spreman na mir sa svakom arapskom zemljom“, rekao je Galant, ministar građevinarstva, koji je član užeg sastava vlade zaduženog za bezbednost.

On je ocenio da „nema stvarnog razloga da se Saudijska Arabija i zemlje Zaliva bore protiv Izraela“.

„Mi imamo zajedničke interese, neprijatelja zvanog Iran, koji preti Saudijskoj Arabiji iz blizine svim što ima. I zato nema razloga da ne bude procesa za mir u regionu“, rekao je ministar u intervjuu za Džeruzalem post, dodavši da „Izrael uvek pruža ruku za mir sa svojim susedima, kao što je učinio posle jomkipurskog rata sa Egipćanima“, aludirajući na rat 1973. godine.

Iako Izrael nema diplomatske odnose ni sa jednom arapskom zemljom, osim s Egiptom i Jordanom, veze sa Saudijskom Arabijom i zemljama Zaliva su ojačale poslednjih godina zbog zajedničke brige o iranskim akcijama i ambicijama na Bliskom istoku.

Galant smatra da iranska ekspanzija u regionu preti ne samo Izraelu i svim arapskim zemljama, već i Zapadu.

„Iranci su najjznačajnija i opasna pretnja Izraelu i čitavom zapadnom svetu. Razdaljina od Irana do Sredozemeog mora je oko 1.500 kilometara – oni nemaju razloga da budu ovde. Ali Iran je teroristički imperijalistički režim koji pokušava da izgradi nuklearno oružje“, rekao je izraelski ministar.

On je objasnio da Teheran „kontroliše“ tri zemlje van svojih granica – šiiitske milicije u Iraku, Liban preko Hezbolaha i pokušava da se učvrsti u Siriji, što bi predstavljalo pretnju i za Jordan i za Izrael.

„Moramo zaustaviti šiitsku vatru“ zaključio je Galant, naglašavajući potrebu za međunarodnom koalicijom sa SAD, Evropom i Rusijom kako bi se Iran i Hezbolah potisnuli iz Sirije.

On nije pomenuo zemlje Zaliva i Saudijsku Arabiju kao deo te koalicije, ali se u oktobru komandant izraelske vojske general – potpukovnik Gadi Ajznekot sastao s kolegama iz nekoliko arapskih zemalja, ukljućujući saudijskog šefa generalštaba Fajada bin Hamida al-Ruvailija na marginama jednog skupa vojnih komandanata u Vašingonu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nedavno je posetio Oman. On je prvi izraelski premijer koji je bio u toj zemlji posle dvadeset godina.

Ministar komunikacija Ajub Kara bio je potom na međunarodnoj medijskoj konferenciji u Dubaiju, a ministarka sporta i kulture Miri Regev prisustvovala je međunarodnom nadmetanju u džudou u Abu Dabiju.

Nedelju dana kasnije izraelski ministar transporta Izrael Kac bio je u Omanu na međunarodnoj konferenciji.

Galant se u intervjuu takođe zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu za povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom kome se Izrael oštro protivio.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike