Minhen u strahu, ponovo rade žŽeleznice

Nemačka je dobila informaciju od obaveštajne službe druge države da ekstremistička organizacije Islamska držva (ID) planira da izvede napad u Minhenu sa čak do sedam bombaša samoubica, saopštili su nemački zvaničnici na konferenciji za novinare, preneo je Rojetrs.

Oni nisu naveli od koje države su dobili infromacije, ali je nemačka televizija izvestila pozivajući se na neimenovani izvor da su informacije dobijene od Francuske.

"Verujem da je odluka bila opravdana, jer smatram da ne možemo da snosimo nepotrebne rizike kada se suočavamo sa konkretnim pretnjama, konkretnim lokalcijama i konkretnim vremenom", izjavio je Bavarski ministar unutrašnjih poslova, Joahim Herman na konfernciji za novinare.

Nemački zvaničnici potvrdili su prethodno da poseduju informacije o tome da je Islamska država (ID) planirala samoubilačke napade u Minhenu tokom dočeka Nove godine.

Policija je zbog toga na Tviteru upozorila građane da izbegavaju velika okupljanja i glavnu železničku stanicu, kao i staniocu u Pasingu.

Nemački mediji preneli su da je policija navela da ima "konkretne dojave", kao i da potencijalni napadači dolaze iz "islamističkog" okruženja.

Upozorenje je izdato neposredo pred ponoć. Uprkos policijskim upozorenjima, hiljade ljudi je na ulicama Minhena uz vatromet dočekalo Novu godinu.

Pošto su evakuisane, obe te železnicke stanice bile su nekoliko sati zatvorene i isključene iz saobraćaja.

Nemačka policija je 17. novembra otkazala fudbalski meč u Hanoveru između Nemačke i Holandije, tek nekoliko sati pred početak utakmice, zbog straha od planiranog bombaškog napada. To je bilo svega četiri dana posle napada u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi.

Posle otkazivanja, nemački vladini zvaničnici imali su problema da pruže uverljivo objašnjenje za otkazivanje meča, rekavši samo da je to bila ispravna odluka.
U vezi sa tim, nije bilo nikakvog hapšenja, niti je nađen bilo kakav eksploziv.

Kancelarka Angela Merkel odbacila je pritiske da smanji priliv migranata u Nemačku, što je, tvrde kritičari, omogućilo Islamskoj državi da prokrijumčari militante da bi izveli napade u Evropi.

U nastojanju da umiri te brige, vlada je najavila da će od 1. januara početi da važi nova procedura za tražioce azila iz Sirije, kojima je dosad taj status gotovo automatski odobravan.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar