Mickoski: VMRO DPMNE neće podržati promenu ustavnog naziva Makedonije, prirediće protest

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je večeras da poslanička grupa te opozicione partije neće podržati izmene Ustava Makedonije zbog promene naziva države i najavio protestni marš u nedelju u Bitolju.

On je rekao da je Izvršni komitet VMRO DPMNE na današnjoj sednici zaključio da je dogovor o rešenju spora s Grčkom koji je postigao premijer Makedonije Zoran Zaev, „kopmletno suprotan nacionalnim interesima Republike Makedonije“ i da je to „kapitulacija“.

Mickoski je rekao da je dogovor Zaeva s grčkom premijijerom Aleksisom Ciprasom protivustavan i da je protiv državnih i nacionalnih interesa Makedonije.

„Jednoglasno smo zaključili da je reč o rešenju koje je samo po sebi kapitulantsko i poslanička grupa VMRO DPMNE neće (u Sobranju) podržati promene Ustava s ciljem promene ustavnog naziva“ države, rekao je predsednik najveće opozicione partije u Makedoniji.

Mickoski je istakao da u nedelju, na godišnjicu osnivanja VMRO DPMNE, planira da u Bitolju, na jugozapadu zemlje, priredi protestni marš protiv promene naziva Makedonije i „pogrešne politike Vlade“. 

Dogovorom koji su premijeri Makedonije i Grčke postigli 12. juna, predviđeno je da Makedonija promeni naziv u „Severna Makedonija“ što iziskuje promenu Ustava i referendum, a da Grčka zauzvrat povuče protivljenje prijemu Makedonije u NATO i početku pregovora o pristupanju EU.

Tim rešenjem višedecenijskog spora oko naziva Makedonije, prema Zaevu, Makedonija se izvlači iz izolacije i jača se „makedonski identitet“. Dogovor dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima i Rusija.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike