Merkelova: Ozbiljno shvatamo obavezu većih izdvajanja za odbranu

Foto: Beta / AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ozbiljno shvata obavezu Berlina prema saveznicima u NATO-u da dodatno poveća trošenje na vojsku, preneo je večeras Radio slobodna Evropa (RSE).

Ona je tokom panel-diskusije u nemačkom gradu Štralzundu rekla da ozbiljno shvata ciljanih dva odsto i da Nemačka želi da do 2024. godine dostigne 1,5 odsto.

Merkelova je istakla da će doći do novog povećanja u budžetu, kojim će se dostići procenat od 1,4 odsto do 2020. godine, prema nedavnim predviđanjima ekonomskog rasta.

„I dalje imamo dosta posla da uradimo u narednih nekoliko godina“, kaže Merkelova i napominje da je ubeđena da će Nemačka dostići planiranih 1,5 odsto do 2024. godine.

Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je u nekoliko navrata Nemačku zbog neuspeha da poveća trošenje na vojsku na dva odsto Bruto društvenog proizvoda (BDP), koje se zahteva u okviru NATO-a.

Ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel izjavio je prošle da je „uvredljivo“ to što se Berlin opire da potroši više novca na odbranu i što nastavlja da se oslanja na američku vojsku.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike