Merkel: Sankcije Rusiji moraju ostati na snazi

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da bi ukidanje sankcija Rusiji, uvedenih zbog Ukrajine, bilo korisno i za Nemačku i za Rusiju ali da one moraju ostati na snazi dok Moskva ne ispuni uslove za njihovo ukidanje.

Merkelova je na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare rekla da su sankcije uvedene zbog ruske podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine i da „Ukrajina nema potpuni suverenitet“.

Ona je pozvala na neprekidni dijalog svih strana kako bi se došlo do rešenja posle kog bi se ukinule sankcije. Kancelarka je dodala da bi „to bilo dobri i za rusku i za nemačku ekonomiju“.

Na temu vladavine prava u Poljskoj, nemačka kancelarka rekla je da ne može da ćuti „zarad mira“.

Problemi koje je istakla Evropska komisija shvataju se „veoma ozbiljno“, navela je ona.

„Koliko god ja želela veoma dobre odnose s Poljskom (…) ne možemo jednostavno ćutati da bismo sačuvali mir“, rekla je Angela Merkel i dodala da se spor Varšave i Brisela tiče „osnova saradnje u okviru EU“.

Kancelarka je izjavila i da Evropa „još nije uradila domaći zadatak“ u vezi s dugoročnim rešenjem migrantske krize.

Ona je navela da je „važno i ispravno“ što je Nemačka primila izbeglice i migrante u „izuzetnoj situaciji“ pre dve godine, ali je dodala da je važno imati i „dugoročno održive strukture“.

„Ne sme se desiti da Evropa solidarnost pokazuje samo prema nekima“, rekla je Merkelova.

Ona je osudila kao „rasističku“ izjavu jednog od lidera nacionalističke partije Alternativa za Nemačku da bi se „u Anadoliji mogli rešiti“ vladinog komesara za integraciju Ajdana Ozoguza, koji je turskog porekla.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike