Merkel pozvala građane na stpljenje zvog produženja mera

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas građane da ostanu strpljivi zbog ograničenja koja su na snazi radi usporavanje širenja koronavirusa, ocenivši da će sa vakcinama stići i „svetlost na kraju tunela“.

U govvoru u parlamentu, Bundestagu, dan posle dogovora s guvernerima saveznih država da se mere ograničenja produže najmanje do 20. decembra, Merkel je rekla da je to nužno da bi se osiguralo da bolnice ne budu preopterećene.

„U borbi protiv pandemije se ne radi o zdravlju ili ekonomiji, zdravlju ili obrazovanju, zdravlju ili kulturi, zdravstvenim ili socijalnim kontaktima, već o svim tim stvarima zajedno“ rekla je ona.

Nemačka je 2. novembra zabranila rad ugostiteljskim objektima, kulturnim ustanovama i teretanama, dok su škole, prodavnice i frizerski saloni otvoreni.

Te mere je trebalo da budu na snazi četiri nedelje, ali su se nemačka kancelarka i guverneri sinoć dogovorili da se produže do 20. decembra. Cilj je da broj novozaraženih u svakom regionu zemlje na nedeljnom nivou bude ispod 50 na 100.000 stanovnika, a sada ih je po 140.

Broj umrlih od posledica korona virusa u Nemačkoj danas se popeo na više od 15.000, a broj zaraženih skoro milion, pokazuju podaci Instituta Robert Koh, državnog instituta za kontrolu bolesti.

Nemačka koja ima 83 miliona stanovnika, zahvaljujući relativno dobroj reakciji na pandemiju u prvoj fazi i dalje ima nižu stopu smrtnosti od nekoliko drugih evropskih zemalja.

Vlada je juče dalje ograničila privatne skupove, zatražila otkazivanje tradicionalnih novogodišnjih vatrometa, zabranila neke priredbe, proširila obavezno korišćenje maski i ograničila dopušten broj kupaca u većim prodavnicama.

Vlada planira 17 milijardi evra dodatne pomoći preduzetnicima pogođenim merama, pored 15 milijardi koje su u novembru dobili.

Merkel je rekla da građani imaju razloga da budu optimistični zbog vakcina koje će verovatno biti odobrene pre Božića. „Vakcine neće odmah rešiti problem, ali su svetlo na kraju tunela“, rekla je ona.

„Zima će biti teška, ali će i ona proći“, rekla je Merkel poslanicima.

(Novi magazin)

Napišite komentar