Mercedes će ponovo biti Mercedes

Radi se o "zaista istorijskom danu", kaže Martin Daum, predsednik Uprave DaimlerTruck, Dajmlerove sekcije za proizvodnju komercijalnih vozila.

Vlasnici deonica Dajmlera će danas (1.10.) na vanrednoj (virtuelnoj) skupštini odlučiti o tome da li podržavaju planove menadžmenta o "cepanju" proizvođača automobila iz Štutgarta. Deoničari moraju konkretno odlučiti hoće li sekcija za proizvodnju komericjalnih vozila biti izdvojena u okviru koncerna i kao samostalna firma izaći na berzu.

Deoničari Dajmlera će, kako se očekuje, podržati razdvajanje – pre svega zbog toga što bi oni mogli da profitiraju od novih deonica DaimlerTruck. Mnogi stručnjaci smatraju da bi dve frime Mercedesa na berzi mogle da vrede više nego u „paketu", kao jedna firma.

Od februara 2022. veći deo koncerna bi nastupao pod imenom Mercedes-Benz Grup AG i on bi bio zadužen za posao s vozilima za ličnu upotrebu. Ime Daimler AG bi nestalo iz upotrebe.

Sićušni Mercedes?

Jedan od pobornika razdvajanja je i šef firme DaimlerTruck, Martin Daum: "S godišnjim prometom od 40 milijardi evra mi ćemo biti među 20 najvećih preduzeća u Nemačkoj, a istovremeno smo i svetski lider u području proizvodnje autobusa i drugih komercijalnih vozila. Zašto da se krije jedna tako sjajna firma?"

DaimlerTruck već godinama ostvaruje operativnu dobit od dve milijarde evra i više, dodaje on: "Nema baš puno firmi koje su tako uspešne kao mi."

Neki su stručnjaci pak zabrinuti za budućnost poslovanja vezanog uz sektor običnih vozila. Ingo Špajh iz Deka Investmenta: "Razdvajanje sekcije za proizvodnju komercijalnih vozila Dajmler čini ranjivijim za pokušaje mogućeg preuzimanja."

Ta skepsa počiva na činjenici da će nova firma Mercedes-Benz Grup AG biti samo "jedan mali igrač na svetskom tržištu automobila. Razdvajanjem Dajmlera nestaje "jedno od najuspešnijih, najvećih nemačkih preduzeća s dugom tradicijom", kaže stručnjak Vili Diez.

Profitabilna sekcija

Diez se ipak slaže s analitičarima koji očekuju da bi posao s komercijalnim vozilima mogao biti itekako profitabilan, i to iz jednostavnog razloga – očekivane potražnje za tim vozilima u budućnosti: "Sve dok se posluje, roba se mora transportovati".

Upravo tako na celu stvar gledaju i u firmi DaimlerTruck. Šef firme Daum ipak ne prećutkuje probleme: "Naravno da i mi osećamo globalne probleme s lancima isporuke, pogotovo kad se radi o određenim vrstama komponenti za poluprovodnike."

Daum je naglasio da firma koju vodi u ovom trenutku ima „znatan broj vozila kod kojih nedostaju bitne komponente. Ta vozila su hitno potrebna našim mušterijama, ali i dalje čekamo na delove."

No, i za novo, samostalno preduzeće DaimlerTruck važi da je marža odnosno zarada manja nego kod konkurencije. Martin Daum smatra da su za to odgovorna dva glavna razloga: s jedne strane Dajmler ima "sasvim drugačiji miks proizvoda. Osim teških komericijalnih vozila mi nudimo i autobuse i vozila za specijalnu namenu." Na njih je DaimlerTruck doduše "jako ponosan", ali kako dodaje Daum: "Ti modeli jednostavno donose manje dobit nego teški teretnjaci".

A s druge strane za manju maržu su odgovorni i neki drugi problemi, na kojima se mora raditi, dodaje on pre svega visoki fiksni troškovi: "Još pre razdvajanja koncerna smo se bacili na rešavanje tih slabosti i smatramo da smo na dobrom putu."

Zelena budućnost

DaimlerTruck namerava da smanji emisiju CO2 kod svojih vozila. Početkom oktobra s proizvodnih traka silazi prvi Mercedesov električni model komercijalnog vozila.

Osim e-pogona, DaimlerTruck radi i na razvoju vozila na vodonikov pogon, koja bi se na tržištu mogla pojaviti "u drugoj polovini ove decenije", kaže Daum.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар