Mediji: Hezbolah pojačao pripravnost širom Libana

Libanska proiranska organizacija Hezbolah pojačala je pripravnost iz straha da će Izrael započeti rat, iako zvanično i dalje navodi da ta zemlja to neće učiniti, javlja kuvajtski list AlRai.

Opasnost je povećana širom Libana zbog pretnji nekoliko zemalja, ali pre svega Izraela. Izvori na koje se list poziva su rekli da se očekuje pokušaj atentata na poznatu političku ličnost u Libanu, slično ubistvu nekadašnjeg premijera Rafika Haririja 2005. godine, oca sadašnjeg premijera u ostavci Saada Haririja.

„Biće to pokušaj da se rekonstruiše libanska arena i dovede u neprijatan položaj predsednik Mišel Aun“, naveli su neimenovani izvori. Hariri je objavivši iznenadnu ostavku u saudijskoj prestonici Rijadu 4. novembra rekao da strahuje za svoju bezbednost.

Izraelski mediji koji prenose pisanje kuvajtskog lista podsećaju da je ranije bilo tvrdnji da su Hezbolah i sirijski režim iza ubistva njegovog oca.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je pre nešto više od nedelju dana da je Saudijska Arabija proglasila rat Libanu i da Saudijci pokušaju da navedu Izrael da napadne Liban.

„Saudijska Arabija huška Izrael da pokrene rat protiv Libana, govorim ovde o činjenicama, ne analizi.Saudijska Arabija je spremna da plati desetine milijardi dolara Izraelu za to“, rekao je Nasralah.

On je takođe nastojao da uveri Libance da iako bi trebalo da budu spremni za rat, nema izgleda da će izbiti jer Izraelci znaju da će cena biti visoka. U nastojanju da još bolje objasni izraelsko-saudijske odnose, Nasralah je pomenuo da je izraelsko Ministrastvo spoljnih poslova dalo instrukcije ambasadam Izraela širom sveta da ističu podršku saudijskim naporima protiv Hezbolaha.

„Izrael pokušava da podstakne na građanski rat“, rekao je Nasralah, upozorivši jevrejsku državu da se ne prevari pa da iskoristi situaciju u Libanu, aludirajući očito na činjeicu da je Hariri dao ostavku u inotranstvu i od tada se nije vratio u svoju zemlju, što je u izazvalo krizu.

„Izrael ne sme misliti da smo uplašeni ili zbunjeni. Danas smo jači nego ikada“, zaključio je vođa Hezbolaha.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike