Marš „žutih prsluka“ niz Jelisejska polja, oklopna vozila na ulicama

Mediji navode da se sve ovo dešava na nekoliko stotina metara od Jelisejske palate, rezidencije predsednika Francuske Emanuela Makrona.

AP navodi da su se učesnici protesta okupili kod Trijumfalne kapije, a onda mirno krenuli niz aveniju.

Francuske snage reda od ranog jutra su raspoređene u Parizu, uoči početka protesta "žutih prsluka" četvrtu subotu zaredom, za koje vlasti strahuju da će biti praćeni novim nasilnim incidentima, javljaju francuski mediji.

Vozila žandarmerije primećena su jutros pre 7 časova na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Jelisejskim poljima, dok su oklopna vozila već na položaju na Trgu Bastilje, prenosi Figaro.

U francuskoj prestonici je jutros zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice.

Okupljanja i blokade demonstranta danas su organizovane na različitim lokacijama.

Predsednik Francuske Emanuel Makron će danas, kako navodi više francuskih medija, ostati u Jelisejskoj palati odakle će pratiti situaciju, a juče je predsednik Nacionalne skupštine rekao da će se obratiti javnosti tek u narednin danima.

AP javlja da francuski pokret "žutih prsluka" prelazi granice, pošto su demonstracije za danas planirane i u susednim državama Belgiji i Holandiji.

Na stotine belgijskih policijaca mobilisano je u Briselu, gde su se "Žuti prsluci" prošle sedmice sukobili sa policijom i spalili dva policijska vozila, a tom prilikom je uhapšeno 70 osoba.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike