Marin Le Pen ponovo izabrana da vodi stranku, njenom ocu oduzeta titula

Marin Le Pen danas je ponovo izabrana da vodi francusku ekstremno desničarsku stranku Nacionalni front, dok je njenom ocu i osnivaču stranke Žan-Mari Le Penu oduzeto poslednje zvanje u stranci, titula počasnog predsednika na kongresu u Lilu na severu Francuske, preneli su danas tamošnji mediji.

Le Penova (49) je kao jedini kandidat jednoglasno sa 100 odsto glasova izabrana danas da vodi stranku u trećem mandatu, iako je njena popularnost među simpatizerima opala posle predsedničkih izbora, na kojima je prošle godine izgubila od centriste Emanuela Makrona.

Za oduzimanje titule Le Penu glasalo 79,7 odsto članova Nacionalnog fronta na kongresu na kojem danas treba da bude saopšteno i novo ime stranke.

List 20 minuta (20 Minutes) podsetio je da je Žan-Mari Le Pen, koji je vodio stranku od 1979. do 2011. prvo bio isključen iz Nacionalnog fronta 2015. godine zbog antisemitskih izjava koje je u nekoliko navrata u javnosti ponovio. Iz stranke ga je isključila ćerka Marin kojoj je on predao vođstvo 2011. godine.

Osnivač stranke je potom tužio ćerku, a sud je 9. februara potvrdio isključenje Le Pena iz stranke i dodao da titula počasnog predsednika može da ostane.

Le Pen ne prisustvuje dvodnevnom kongresu na kojem je gost sinoć bio bivši glavni strateg i najbliži saradnik američkog predsednika Stiv Benon.

Radio Frans enfo (Info) ocenio je danas da promena imena stranke, koja se poslednjih dana pominje u medijima, neće dovesti i do promene programa stranke koja ostaje tradicionalno ekstremno desničarska što je, kako smatraju analitičari, potvrđeno prisustvom Benona koji se smatra najtvrđom strujom američke desnice.

Benon je sinoć na kongresu rekao da je istorija na strani populista koji će nizati pobede.

„Svakog dana postajemo jači. Zovu nas rasistima jer se borimo za svoju zemlju. Pustite ih da nam kažu da smo rasisti i ksenofobi. Nosimo te nazive kao počasni bedž jer smo svakog dana jači a oni slabiji“, rekao je Benon koji je dobio gromoglasan aplauz na kraju govora.

Benon je bivši vlasnik Brajtbart njuza (Breitbart News) koji je objavio platformu američke ekstremne desnice, kasnije preimenovane u desnu alternativu (all-right).

Američki političar je prošlog leta podneo ostavku nekoliko meseci po obavljanju funkcije savetnika američkog predsednika Donalda Trampa, jer je imao sukobe s drugim članovima administracije.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike