Makron: Političko pomirenje se ne može uporediti sa amnestijom

Foto: Beta / AP

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je danas da političko pomirenje ne može da se uporedi sa amnestijom, komentarišući hapšenje u Francuskoj bivšeg šefa baskijske separatističke organizacije Eta, Hosea Antonija Urutiketse, poznatog kao Hosu Ternera.

„Nije na meni da odlučujem o amnestiji za Špance“, rekao je Makron.

Ternera, je uhapšen juče u Francuskoj, saopštilo je špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ternera (68) koji je u bekstvu od 2002, uhapšen je u Salanšu, u francuskim Alpima, navodi se u saopštenju ministarstva.

On je, u odsustvu, u Francuskoj 2017. osuđen na osam godina zatvora zbog „pripadnosti terorističko-zločinačkoj grupi“.

Ternera može da podnese žalbu na sudsku presudu što bi dovelo do novog suđenja. Ukoliko to ne učini, verovatno će biti odveden na izdržavanje kazne.

Protiv njega je pokrenut sudski postupak i u Španiji, gde se sumnjiči da je umešan u ubistvo jednog zaposlenog u firmi Mišlen (Mićelin) 1980. godine.

Eta je skraćenica naziva na baskijskom jeziku „Euskadi Ta Askatasuna“ koji u prevodu znači: „Baskijska domovina i sloboda“.

Ta naoružana nacionalistička, separatistička organizacija, osnovana 1959, a čiji je glavni cilj bio nezavisnost Baskije od Španije i Francuske, 2018. je najavila „potpuno raspuštanje svih struktura“.

Baskija, koja se proteže jednim delom u Francuskoj na jugozapadu, a drugim delom na severu Španije, na području Pirineja, decenijama se borila za nezavisnost.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike