Makron: Oprez s proširenjem EU pre sprovođenja reformi zemalja-kandidata i same EU

Francuski predsednik Emanuel Makron je danas u Sofiji ponovo pozvao na oprez prema daljem širenju članstva Evropske unije, rekavši da prethodno zemlje-kandidati treba da sprovedu reforme i da treba da dođe do boljeg funkcionisanja same Unije.

Makron po dolasku na samit EU i Zapadnog Balkana rekao da „s puno opreza i obzira treba gledati na svako novo proširenje“, mada je dodao da se zalaže da se Zapadni Balkan „usidri u Evropu“.

„Pregovori koje se vode, treba nastaviti, treba pomoći zemljama koje sprovode reforme i napreduju prema Evropi, to je i moj strateški izbor. Ali nisam za to pre no što imamo sva potrebne garancije, i pre reformi koje bi omogućile produbljenje i bolje funkcionisanje EU“, ukazao je predsednik Francuske.

Makron je rekao da je proteklih 15 godina, od evro-balkanskog samita u Solunu, kada je prvi put spomenuta evropska perspektiva Zapadnog Balkana, „pokazalo da je pogrešan put bilo stalno misliti na proširenje“.

„Nećemo učiniti uslugu ni zemljama koji su kandidati za ulazak, ni sebi samima s tim mehanizom koji na neki način nema pravila i koji stalno ide prema daljem proširenju“, rekao je Makron.On je rekao da se zalaže da Zapadni Balkan ima pojačani strateški dijalog i perspektivu „ali bez popuštanja i bez licemerja“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike