Makron o islamizmu: Nema mesta za naivnost

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da je borba protiv islamskog terorizma u vrhu prioriteta francuske spoljne politike.

"Obezbeđivanje sigurnosti za naše građane znači da nam je borba protiv islamskog terorizma prioritet", rekao je Makron.

To je izjavio obraćajući se francuskim ambasadorima prilikom predstavljanja prioriteta francuske spoljne politike, prenela je agencija AFP.

"Nema mesta za naivnost, niti za strah od islama koji brka islamizam i islam", rekao je Makron i dodao da je obezbeđivanje bezbednosti Francuske glavna svrha državne diplomatije.

Od 2015. godine u Francuskoj se dogodilo nekoliko terorističkih napada u kojima je ubijeno više od 230 osoba, a Makron je prilikom preuzimanja funkcije predsednika u maju obećao da će pojačati međunarodni položaj Francuske, kao i da će raditi sa različitim partnerima na Bliskom istoku, kako bi iskorenio pretnje džihadista.

"Neki su izabrali i to je greška. Snaga naše diplomatije je da se razgovara sa svim stranama", rekao je Makron.

Konkretni rezultati saradnje s Rusijom 

Makron je rekao i da će u septembru u Ujedinjenim nacijama biti održan sastanak Kontakt grupe za Siriju.

Naveo je da je saradnja sa Rusijom iznedrila "konkretne rezultate" po pitanju smanjenja korišćenja hemijskog oružja u Siriji, preneo je Rojters, napominjući da francuski predsednik nije izneo detalje.

Makron je istakao i da nema alternative za iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine koji je u više navrata kritikovao američki predsednik Donald Tramp.

"Ne postoji alternativa za agendu o neširenju oružja. Ona omogućava konstruktivan i zahtevan odnos sa Iranom", rekao je Makron.

Govoreći o Venecueli, on je optužio venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura za stvaranje "diktature".

"Diktatura pokušava da preživi sa neverovatnim humanitarnim troškovima, iako su resursi zemlje i dalje značajni", rekao je Makron o Madurovoj vladi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike