Makron: Novi samit o okončanju rata na istoku Ukrajine za četiri meseca

Novi samit za uspostavljanje mira na istoku Ukrajine koji okuplja Ukrajinu, Rusiju, Nemačku i Francusku biće organizovan za četiri meseca, najavio je francuski predsednik Emanuel Makron na kraju sastanka u Normandijskom formatu u ponedeljak kasno uveče u Parizu.

„Napravili smo napredak u povlačenju, razmeni zarobljenika, prekidu vatre i političkom rašavanju“ i „tražili smo od naših ministara da rade sledeća četiri meseca… u cilju novog samita za četiri meseca“, rekao je francuski predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je „važan korak“ ka deeskalaciji i rekao da će „Rusija učiniti sve što je do nje da se sukob okonča“.

„Proces se razvija u pravom smeru zato što je došlo do razmene zarobljenika, zato što smo postigli dogovir o povlačenju vojnika i naoružanja u tri ključne tačke i zato što smo se našli u ovom Normandijskom formatu“, rekao je Putin nakon samita u Parizu.

Predsednici Ukrajine, Rusije i Francuske, Volodimir Zelenski, Vladimir Putin i Emanuel Makron, i nemačka kancelarka Angela Merkel u Jelisejskoj palati pokušali da ožive mirovni sporazum iz 2015. godine koji zaraćene strane ignorišu.

Uoči samita u Parizu, Ukrajina i Rusija su u septembru postigli dogovor o razmeni zarobljenika i dogovorili se o povlačenju vojnika i teškog naoružanja. Rusija je takođe oslobodila tri ukrajinska ratna brod koje je zaplenila pre godinu dana.

Normandijski format uspostavljen je u junu 2014. kada su, na marginama obeležavanja godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svetskom ratu, o ukrajinskom pitanju razgovarali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednici Rusije, Francuske i Ukrajine.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike