Makron ne želi da deli lekcije Kini o ljudskim pravima

Emanuel Makron ne želi da se javno izjašnjava i da deli „lekcije“ Kini o ljudskim pravima jer je to „potpuno neefikasno“, rekao je francuski predsednik tokom posete Kini.

„Postoje razlike između nas koje su povezane s našom istorijom, dubokom filozofijom i prirodom naših društva“, rekao je Makron u utorak uveče tokom zajedničke izjave s predsednikom Kine Si Đinpingom.

„Mogu da se zadovoljim deljenjem lekcija Kini govoreći o tome francuskoj štampi. To se ranije mnogo radilo i nije dalo nikakve rezultate“, rekao je Makron novinarima tokom posete jednog umetničkoj galeriji u Pekingu.

Jelisejska palata saopštila je pre Makronovog puta Kini da će francuski predsednik pomenuti ljudska prava privatno, dok Makron odbija da o tome govori javno.

„To je potpuno neefikasno. Verujem u diplomatiju uzajamnog poštovanja. Treba da radimo dugoročno“, dodao je on.

Organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watć) zatražila je od Makrona da „javno“ traži od Sija da poboljša pitanje poštovanje ljudskih prava. Ta organizacija se posebno osvrnula na slučaj Liu Sije, udovice dobitnika Nobelove nagrade za mir Liu Sijaoboa, koja je u kućnom pritvoru bez zvaničnog krivičnog postupka protiv nje.

Makron je takođe zamoljen da pomene Ujgure, kinesku muslimansku manjinu, koja se žali na versku, društvenu i ekonomsku diskriminaciju.

Francuski predsednik je potvrdio da je tokom posete Kine pomenuo pitanje ljudskih prava.

„Preneo sam tu zabrinutost predsedniku Kine, koji zna da one postoje u Evropi, posebno o pitanju sloboda i univerzalnih prava. Znam da je za njega to važna tema“, rekao je Makron.

„Postoje razgovori, ali ne pred novinarima, ne pred svima, već iza zatvorenih vrata u četiri oka, koje mogu da budu korisne i daju rezultate. Takvim razgovorima dajem prednost“, dodao je predsednik Francuske koji danas završava prvu posetu Kinu od dolaska na vlasti.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike