Makron: Lukašenko mora da ode

Foto: Beta / AP

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je za francuski list Žurnal di dimanš (Le Journal du dimanće) da predsednik Belorusije Aleksandar „Lukašenko mora da ide“.

Evropska unija saopštila je u četvrtak da ne priznaje Lukašenka za predsednika Belorusije zbog velikih protesta širom zemlje koji dovode u pitanje rezultate prošlomesečnih predsedničkih izbora za koje je Lukašenko tvrdio da je ubedljivo pobedio, dok pristalice opzicije smatraju da su izbori namešteni. 

„Ono što se dešava u Belorusiji je kriza vlasti, autoritarne vlasti koja ne može da prihvati logiku demokratije i održava se na silu“, rekao je Makron u intervjuu za  „Žurnal di dimanš“ uoči sutrašnje posete Litvaniji i Letoniji.

U jučerašnjem obraćanju na virtuelnom sastanku Generalne skupštinem Ujedinjenih nacija, beloruski ministar inostranih poslova upozorio je na mešanje zapadnih zemalja i nametanja sankcija zbog predsedničkih izbora u zemlji i vladinog odgovora na demonstracije.

„Vidimo pokušaje destabilizacije situacije u zemlji. Uplitanja u naše unutrašnje poslove, sankcije i druga ograničenja u Belorusiji imaće suprotan efekat i apsolutno su štetni za sve“, rekao je šef beloruske diplomatije.

Više od 12 hiljada je uhapšeno tokom demonstracija otkako je predsednik Aleksandar Lukašenko proglašen za pobednika izbora.

(Novi magazin)

Napišite komentar