Makron ide sutra u Liban

Francuski predsednik Emanuel Makron sutra ide u Liban da se „sastane sa svim političkim akterima“ posle eksplozija koje su razorile Bejrut i u kojima je poginulo najmanje 100 ljudi a hiljade su povređene, saopštilo je danas francusko predsedništvo.

Makron će se sastati sa svojim libanskim kolegom Mišelom Aunom i premijerom Hasanom Dijabom, a Francuska je iz solidarnosti već poslala osoblje i opremu u pomoć libanskim vlastima, dodaje se u saopštenju.

Danas popodne će francuski premijer Žan Kasteks okupiti vodeće ministre zadužene za ova pitanja da koordiniše celokupnu pomoć koja će se poslati u Liban.

Tri aviona danas kreću za Bejrut, jedan iz Marseja sa medicinskim timovima koji odmah mogu da se uključe, a dva sa pariskog aerodroma Ruasi sa 25 tona opreme, i bezbednosnim timovima ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian.

Iz Marseja poslata je hitna oprema i medicinska ekipa od devet osoba za Liban, saopštio je servis za komunikacije pomorskih vatrogasaca u tom gradu.

„U nevolji se vide prijatelji i mi smo tu“, rekao je Žan-Iv Le Drian posle telefonskog razgovora sa svojim libanskim kolegom Šarbelom Vehbeom.

Francuska će narednih dana preduzeti inicijative da se mobiliše potrebna međunarodna pomoć, posebno na evropskom nivou za hitnu pomoć Libanu, rekao je Le Drian.

On je dodao da je za sada važno da se pokaže međunarodna solidarnost.

U dve ogromne eksplozije koje su se juče dogodile u Bejrutu poginulo je najmanje 100 ljudi, hiljade je povređeno a stotine hiljada su bez krova nad glavom. Eksplozije su izazvale scene razafranja i panike u glavnom gradu Libana.

Libanska vlada ukazuje na amonijum nitrat koji je bio uskladišten bez mera predostrožnosti u gradskoj luci.

(Novi magazin)

Napišite komentar