Majmunske boginje registrovane i u Australiji, Italiji i Švedskoj

Prvi slučaj majmunskih boginja zabeležen je 7. maja u Velikoj Britaniji, a sada se širi svetom.

Prvi pacijent koji je dobio majmunske boginje 7. maja je putovao u Nigeriju, gde se veruje da je inficiran, pre nego što se vratio u Englesku. Sada već ima devet potvrđenih slučaja u Britaniji.

U Švedskoj je potvrđen slučaj boginja, jedan i u Italiji, dok se za jedan slučaj u Francuskoj sumnja da su u pitanju majmunske boginje. U Portugaliji je potvrđeno pet slučajeva, a u Španiji sedam. 

Švedske vlasti kažu da nisu sigurne kako je bolesnik inficiran, a zaraženi iz Italije je navodno nedavno boravio na Kanarskim ostrvima.

Kada je reč o bolesniku iz Masačusetsa, on je hospitalizovan i nalazi se u "dobrom stanju". Američke vlasti tvrde da ne predstavlja pretnju po javno zdravlje. 

Zasad nema vakcine protiv majmunskih boginja u Evropi, a navodno, španske vlasti su naručile hiljadu vakcina protiv velikih boginja kako bi se izborili sa potencijalnom epidemijom, prema pisanju španskog dnevnika El Pais.

Majmunske boginje pripadaju porodici virusa u kojoj su i velike boginje. Retka su virusna bolest koja je uglavnom blaga i od koje se većina ljudi oporavi posle nekoliko nedelja. Virus se ne prenosi lako među ljudima i rizik od epidemije nije velik, kažu britanski stručnjaci.

Prema podacima na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, smrtnost od majmunskih boginja je, od prvog slučaja otkrivenog početkom sedamdesetih u DR Kongu, bila između nula i 11 odsto, a u poslednje vreme varira između tri i šest odsto.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike