Maduro: Bivši američki marinac pronađen kako špijunira naftne rafinerije u Venecueli

U televizijskom obraćanju Maduro je rekao da je špijun pronađen u četvrtak ove sedmice s oružjem i velikim količinama gotovine u blizini rafinerija Amuay i Kardon. On je dodao da je taj čovjek služio kao marinac u bazama CIA-e u Iraku. Dodatne detalje nije otkrivao, prenosi Raša Tudej. 

Maduro je dodao da je naredio pojačano obezbeđenje u svim venecuelanskim rafinerijama nakon zarobljavanja špijuna. Ranije je, rekao je, državno naftno ministarstvo otkrilo i osujetilo plan "da se izazove eksplozija" u rafineriji El Palito u Karabobu, zapadno od Karakasa.

Maduro je optužio SAD da vode ekonomski rat protiv Venecuele, pokušavajući da unište naftnu industriju zemlje. "Dostigli su nivo ludila", rekao je.

Vašington je optužio Madura da je "diktator" i prepoznao opozicionog političara Huana Gvaida kao "privremenog predsednika" još u januaru 2019. Međutim, uprkos podršci SAD-a i većine latinoameričkih država, Gvaido nije uspeo u ponovljenim pokušajima da preuzme vlast u Karakasu.

 

 

Maduro je takođe rekao da su venecuelanske vlasti nedavno sprečile eksploziju u rafineriji El Palito u severnoj državi Karabobo. 

Sud u Venecueli prošlog meseca osudio dvojicu bivših američkih vojnika na 20 godina zatvora zbog pokušaja svrgavanja predsednika Madure. Luke Denman i Airan Berry proglašeni su krivima za zaveru, nezakonitu trgovinu oružjem i terorizam.

Donald Tramp negirao je optužbe Venecuele da stoji iza tog incidenta.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar