Madrid poziva Katalonce da zanemare instrukcije regiona

U izjavi Bi-Bi-Si, on je rekao da vlada pokušava da radi i da nastoji, mada nerado, da ponovno uspostaviti pravni poredak i ustavne odredbe, ali dodaje isto tako i da katalonski propisi, nastavljaju da važe.

"Mi ćemo uspostaviti vlast koja će odlučivati na dnevnoj bazi o svakodnevnim poslovima Katalonije u skladu sa katalonskim zakonima i propisima", rekao je Dastis.

On je istakao da se nada da će Katalonci zanemariti bilo kakve instrukcije koje regionalno rukovodstvo planira da im uputi, jer ono nema zakonsko ovlašćenje da to učini.

Potpredsednik španskog Senata Pedro Blanko izjavio je juče da će na sednici u petak biti održano glasanje o merama koje je vlada Španije predložila za preuzimanje kontrole nad severoistočnim regionom Katalonijom.

Kako je naveo AP, konzervativni senator Blanko rekao je novinarima da će biti formirana specijalna komisija od 27 senatora, koja će prvu procenu mera vlade saopštiti u utorak.

Predsednik regiona Katalonije Karles Puđdamon ima pravo da iznese žalbu na ove mere tako što bi se pojavio pred tom komisijom u četvrtak u podne ili poslao izaslanika.

Agencija navodi da se očekuje da specijalna komisija usvoji konačni predlog koji će biti iznet na plenarnoj sednici u petak na konačno usvajanje i podseća da vladajuća Narodna partija ima apsolutnu većinu u Senatu, a da se očekuje da će dobiti i široku podršku opozicionih senatora za mere na očuvanju jedinstva Španije.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike