Madrid odbacuje mogućnost da Sančez postane predsednik Katalonije

Bivši predsednik regionalnog parlamenta Đordi Sančez ne može biti kandidat za predsednika Katalonije zato što se nalazi u zatvoru u Madridu zbog organizacije katalonskog referenduma, saopštila je danas španska vlada.

Portparol vlade Inigo Mendez de Vigo rekao je vlasti neće dozvoliti mogućnost da Sančez preuzme vlast.

Izbegli katalonski lider Karles Pućdemon, kandidat za predsednika Katalonije, odustao je juče od kanididature u korist bivšeg predsednika parlamenta pokrajine Đordija Sančeza.

Pućdemon je otišao u dobrovoljni egzil u Belgiji posle referenduma, koji je španska vlada proglasila nelegalnim, jer mu je pretilo hapšenje zbog organizacije ovog događaja.

Nakon izbora u Kataloniji u decembru 2017, na kome su zagovornici nezavisnosti osvojili tanku većinu, Pućdemon je predložen za predsednika Katalonije.

Ustavni sud Španije je doneo odluku da Pućdemon ne može biti inaugurisan u katalonskom parlamentu putem telekonferencije, odnosno ako nije fizički prisutan na sednici.

Na to se žalila proindepnedistička Unija za Kataloniju, sud je odbacio žalbu, pa je proces izbora predsednika Katalonije je zamrznut.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike