Lideri arapskih zemalja o stavu prema Iranu i Izraelu

Saudijska Arabija je danas pozvala lidere arapskih zemalja, na njihovom godišnjem samitu, na jedinstven stav prema Iranu, dok se regionalne sile bore za prevlast u ratovima u Siriji i Jemenu.

Na samitu u saudijskom gradu Dahran, saudijski kralj Salman je liderima članica Arapske lige rekao da je Iran kriv za nestabilnost u regionu usled mešanja u pitanja drugih država.

Kazao je da su jemenski pobunjenici iz pokreta Huti, koje Iran podržava, ispalili 116 projektila na teritoriju Saudijske Arabije otkako je ona pre tri godine ušla u rat u Jemenu boreći se na strani vlade protiv pobunjenika.

U uvodnim obraćanjima, šefovi arapskih država su istakli jedinstvo i čvrstu podršku Palestincima.

Kralj Salman je ponovio protivljenje Rijada američkoj odluci da premesti ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim i da prizna Jerusalim za glavni grad jevrejske države.

Administraciju američkog predsednika Donalda Trampa najoštrije je kritikovao palestinski predsednik Mahmud Abas, koji je osudio odluke u vezi s Jerusalimom i odluku SAD da uskrate milione dolara za Agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA).

„Te odluke znače da su SAD strana u sukobu, a ne neutralni posrednik“, naveo je Abas.

Samit se održava u naftom bogatom Dahranu na istoku Saudijske Arabije, a ta lokacija je možda izabrana da bi se izbegli prekogranični raketni napadi Huta na čijoj su meti više puta bili glavni grad Rijad i gradovi na jugu zemlje, blizu granice s Jemenom.

Osim što su zaglavljeni u sukobima u Jemenu i Siriji, Saudijska Arabija i Iran podržavaju suprotstavljene grupe i u Libanu, Bahreinu i Iraku.

Samit arapskih lidera ove godine se održava dan pošto su SAD, Velika Britanija i Francuska izvele vazdušne udare na lokacije za koje tvrde da su povezane sa sirijskim programom razvoja hemijskog oružja. Sirijski predsednik Bašar el Asad i njegov najbliži saveznik Rusija negiraju da su vladine snage ikad koristile hemijsko oružje.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul-Gejt rekao je danas da su Asadova vlada i „međunarodni igrači koji pokušavaju da ostvare sopstvene političke ciljeve“, odgovorni za kolaps Sirije.

„Mešanje iz regiona u arapska pitanja dostiglo je nivo bez presedana. A prvo je mešanje Irana, čiji cilj nije dobrobit Arapa“, rekao je Abul-Gejt.

Asad nije pozvan na samit Arapske lige, kojem prisustvuju šefovi većine država Severne Afrike i Bliskog istoka, uključujući predsednika Sudana Omara al-Bašira kog međunarodni krivični sud traži zbog navodnih ratnih zločina u Darfuru.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike