Lider Severne Koreje pozvao na jačanje veza s Kinom

Lider Severne Koreje Kim Džong Un sastao se s visokim kineskim zvaničnikom u Pjongjangu pozivajući na jačanje veza između dve zemlje, prenela je danas severnokorejska agencija KCNA.

Kim je razgovarao sa Song Taoom, zvaničnikog međunarodnog odbora Komunističke partije Kine, koji je bio s grupom umetnika na prolećnom festivalu u Pjongjangu koji se svake godine organizuje kao znak sećanja na rođenje 1912. godine osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.

Ta poseta je bila nekoliko nedelja nakon prvih diplomatskih koraka severnokorejskog lidera, koji je boravio u prvoj poseti Kini i inostranstvu uopšte od dolaska na vlasti 2011. godine.

Kina je najbliži saveznik Severne Koreje na diplomatskom i privrednom planu mada su bilateralni odnosi zategnuti posledne dve godine, jer se Peking protivi nuklearnom i balističkom programu Pjongjaga.

Kim bi trebalo 27. aprila da se sastane s predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inon pre istorijskog samita s predsednikom SAD Donaldom Trampom. Datum i mesto tog sastanka još nisu utvrđeni ali bi trebalo da se održi do kraja maja.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike