Lider Alternative za Nemačku pozdravio povlačenje američkih trupa

Lider najveće ekstremno desničarske partije Alternativa za Nemačku(AzN) pozdravio danas je odluku američkog predsednika Donalda Trampa da povuče deo vojnih snaga iz Nemačke.

Tino Krupala, koopredsednik Alternative za Nemačku, izjavio je za televiziju ZDF da je taj potez u skladu sa programom njegove partije koji traži povlačenje savezničkih trupa i američkog nukearnog oružja sa nemačkog tla.

Trampova administracija namerava da 5.600 američkih vojnika iz Nemačke premesti u druge evropske zemlje a Trampov plan je povezan sa neuspehom Berlina da poveća izdatke za sopstvene oružane snage.

„Po mom mišljenju ovaj potez će učiniti da u Evropi bude malo više miroljubivosti“, ocenio je Kupala za ZDF, i dodao da to može biti signal Rusiji.

Slična rerakcija je došla i od strane eks kominističke Leve partije, koja, kao i AzN, ima bliske veze sa Moskvom.

Krupala se založio i za olakšavanje ekonomskih sankciuja koju su u uvedene Rusiji 2014. godine posle njene aneksije ukrajinskog poluostrva Krim.

Alternativa za Nemačku je prvi put ušla u savezni parlament 2017, kada je na izborima bila treća sa 12.6 odsto osvojenih glasova.

(Novi magazin)

Napišite komentar