Le Drian: Pre napada prikupljeni dokazi

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian rekao je danas da su SAD, Velika Britanija i Francuska izvele napad na Siriju pošto su prikupile dokaze da je sirijska vojska koristila hemijsko oružje. fracuska-ocenila-da-je-misija-u-siriji-bila-uspesna

On je u intervjuu francuskoj televiziji TF1 rekao da je potvrdjeno da je bio korišćen gas, „bez sumnje uključujući hlor“.

Le Drian je naveo da su se hemijski napadi dogodili tokom ofanzive sirijske vojske „u vreme kada je (sirijski predsednik) Bašar el-Asad želeo da brže slomi otpor“.

Prema njegovim rečima, Asad je „redovno upotrebljavao hemijsko oružje“ i morao je biti zaustavljen.

Fracuska ocenila da je misija u Siriji bila uspešna

Francuska ministarka odbrane Florans Parli izjavila je danas da su zajednički vojni udari SAD, Velike Britanije i Francuske u Siriji bili uspešni, kao i da je cilj te misije postignut.

Parli je rekla, uoči sastanka bezbednosnog saveta u Francuskoj, čiji je član i predsednik Emanuel Makron, da je sposobnost Sirije da proizvodi i skladišti hemijsko oružje u velikoj meri smanjena.

„Misija je bila uspešna. Njeni vojni ciljevi su postignuti“, kazala je ona.

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su noćas vazdušne napade u Siriji posle nedavnog napada u Dumi u kojem su, kako tvrde zapadne zemlje, sirijske snage koristile hemijsko oružje.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike