Lavrov: Zemlje Balkana treba same da procene uslove ulaska u EU

"One (zemlje Balkana) treba same, bez spoljnog pritiska, da procene koliko predloženi preduslovi za pristupanje EU odgovaraju njihovim nacionalnim interesima", rekao je Lavrov u intervjuu za bugarski časopis Međunarodni odnosi.

Dodao je da težnje balkanskih država za evrointegracijama ne bi trebalo da predstavljaju prepreku za njihovu saradnju sa Rusijom.

"Ukoliko postoji želja, uvek može da se pronađe uzajamno prihvatljiv format za saradnju", rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je podsetio da je NATO opsednut idejom "razvoja" Balkana, što dovodi do jačanja linija razdvajanja na evropskom kontinentu.

"Nakon uvlačenja Crne Gore, ne razmatrajući mišljenje njenog naroda, NATO pojačava napore za ubrzavanje procesa pristupanja Makedonije, ima slične planove sa Bosnom i Hercegovinom. Time se jačaju linije razdvajanja na evropskom kontinentu i slabi arhitektura evropske bezbednosti. Teško da to odgovara interesima naroda Evrope", napominje Lavrov, prenosi Sputnjik.

Pritom, dodaje, Alijansa nije mogla da pruži odgovarajuć odgovor na glavni izazov današnjice – međunarodni terorizam.

Prema rečima Lavrova, došlo je do primetnog intenziviranja napora usmerenih na podrivanje viševekovnih veza između Rusije i država regiona.

"Od njih se otvoreno i ultimativno zahteva da naprave izbor: ‘sa nama ili protiv nas’. Drugim rečima: ili sa Moskvom ili sa Vašingtonom i Briselom. Svrha takvih koraka je da se Balkan pretvori u još jedan front sukoba u Evropi. Siguran sam da je javnost balkanskih zemalja protiv sprovođenja takvih scenarija", rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Rusija će, kako navodi Lavrov, nastaviti da radi da bezbednost unutar "evropskog doma" bude nedeljiva.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike