Lavrov u Minsku kritikovao mešanje zapadnih zemalja

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji se nalazi u poseti Minsku, kritikovao je danas mešanje zapadnih zemalja u unutrašnja pitanja Belorusije gde su od avgusta protesti protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

„Konstatovali smo brojne radnje grubog mešanja SAD i pojedinih evropskih zemalja u unutrašnja pitanja“ Belorusije, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejom.

Lavrov je rekao da je „mudri beloruski narod sposoban da sam shvati (šta treba da radi), a da mu ne treba sufliranje spolja ili insistiranje na predlogu posredovanja koje nije ni tražio“, rekao je dodao je on.

Ruski ministar je posebno osudio pokušaje Zapada da „manipuliše javnim mnjenjem“, tako što otvoreno „podržava antivladine snage i doprinosi njihovoj radikalizaciji u Belorusiji“.

Lavrov, koji se u sredu sastao sa Lukašenkom, izrazio je nadu da će se situacija u Belorusiji uskoro vratiti u normalu zahvaljujući inicijativi predsednika na sprovednju ustavne reforme i modernizaciji političkog sistema.

Lukašenko (66) na vlasti od 1994. godine, odbija da podnese ostavku i samo je neodređeno i bez detalja pomenuo ustavnu reformu u pokušaju da smiri protestni pokret.

(Novi magazin)

Napišite komentar