Lavrov Pompeu: Dosta nepoverenja, vreme za zajednički rad

Sergej Lavrov je rekao Majku Pompeu da je došlo vreme da Moskva i Vašington ostave po strani godine nepoverenja i pronađu način za zajednički konstruktivan rad.

"Vidimo da postoje sumnje i predrasude. To ometa i vašu i našu sigurnost, i izaziva zabrinutost širom sveta. Mislimo da je vreme da se izgradi nova i konstruktivnija matrica za naše odnose", istakao je Lavrov.

Majk Pompeo je napomenuo da je došao u Rusiju zato što je predsednik Tramp posvećen poboljšanju odnosa dve zemlje.

Postoje razlike i svaka zemlja će štititi sopstvene interese, ali nije predodređeno da dve zemlje budu protivnici po svim pitanjima, naglasio je Pompeo.

Istakao je da su borba protiv terorizma i širenja nuklearnog oružja dve oblasti u kojima bi Moskva i Vašington mogli da nađu zajednički jezik.

Pompeo je sa Lavrovim razgovarao u ruskom crnomorskom odmaralištu u Sočiju, a potom će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Poseta je prvi kontakt Moskve i Vašingtona na visokom nivou otkako je specijalni savetnik Robert Miler podneo izveštaj o ulozi Rusije tokom američkih predsedničkih izbora.

Veze između dve zemlje su narušene optužbama da je Rusija pokušala da utiče rezultate predsedničkih izbora , kao i zbog razlika u stavovima po pitanjima Venecuele, Irana, Sirije i Ukrajine, navodi Rojters.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike