Lavrov: Plan SAD bi trebalo da uključi palestinsku državu

Foto: Beta / AP

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je danas kritikovao izraelsko-palestinski mirovni plan na kome radi administracija predsednika SAD Donalda Trampa, ocenivši da će osujetiti sva dosadašnja dostignuća Palestinaca na Bliskom istoku.

Lavrov je govoreći u Moskvi na sastanku sa predstavnicima palestinskih frakcija, uključujući Fatah i Hamas, rekao da Trampov takozvani „sporazum veka“, plan koji još nije predstavljen, ne predviđa palestinsku državu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, preneli su izraelski mediji.

„Sjedinjene Američke Države predlažu ili namerno guraju napred nove pristupe za rešenje problema. Obećavaju da će predložiti takozvani sporazum veka već više od dve godine“, rekao je Lavrov na sastanku koji je počeo u ponedeljak u Moskvi u cilju da se doprinese ujedinjenju različitih palestinskih pokreta i organizacija.

On je objasnio da je Rusija „ kao većina zemalja u svetu potpuno posvećana kriterijumu za rešenje palestinskog pitanja, koje dolazi kroz rezolucije Saveta bezbednosti, Generalnu skupštinu UN i Arapsku mirovnu incijativu“.

Ruski diplomata je rekao da Moskva vidi palestinsko jedinstvo kao apsolutni prioritet za svaki napredak u izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima. Palestinski lideri su ranije govorili da ni jedna inicijativa koja ne predviđa palestinsku državu zasnovanu na granicama pre rata 1967. godine sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom neće uspeti. 

Američki ima za cilj da obnovi pregovore koji su već dugo u zastoju. Glavna prepreka postizanju konačnog sporazuma bio je između ostalog status Jerusalima, čiji je istočni deo Izrael osvojio u ratu 1967. godine, zajedno s pojasom Gaze i Zapadnom obalom. Palestinci su prekinuli kontakte sa Trampovom administracijom kada je Tramp u decembru 2017. priznao Jerusalim kao samo izraelski.

„Informacije koje imamo omogućavaju nam da procenimo taj budući sporazum veka kao nešto što podriva sve što je do sada postignuto“, rekao je Lavrov.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike