Lavrov: NATO prebacuje vojnu opremu na granice Rusije

Sergej Lavrov je naveo da se blizu ruskih granica raspoređuju značajne jedinice i vojna tehnika zemalja NATO-a, uključujući američke i britanske jedinice.

"U samoj Ukrajini, na kontaktnoj liniji u Donbasu, gomila se sve više snaga i sredstava, podržanih sve većim brojem zapadnih instruktora", izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare sa brazilskim kolegom Karlosom Albertom Frankom Fransom, a prenosi RIA Novosti.

Lavrov je naveo da zapadne zemlje provociraju antiruske akcije, dok Kijev, kako tvrdi, može "upasti u vojne avanture".

"Sve ovo stvara direktnu pretnju po bezbednost Rusije. Predsednik Putin je o tome govorio 18. novembra na proširenom kolegijumu našeg ministarstva. I on je naglasio da nam sukobi nisu potrebni", izjavio je Lavrov.

Ako Zapad "ne bude u stanju da zadrži Ukrajinu, već da je, naprotiv, isprovocira", onda će Moskva morati da preduzme neophodne mere kako bi osigurala bezbednost zemlje, naglasio je on.

Ministar je, takođe, podsetio da Zapad već dugo gura druge države da se angažuju u antiruskim poduhvatima, dok je "uvlačenje" postsovjetskih zemalja u NATO "najjasniji primer toga".

Lavrov je dodao da su alijansa i njeni saveznici "vrlo svesni" stava Moskve prema ovim naporima.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici u alijansi nedavno značajno pojačali svoju vojnu aktivnost u Crnom moru.

Kako navodi Ministarstvo, SAD pokušavaju da stvore grupaciju trupa u blizini ruskih granica, a jedan od ciljeva Vašingtona je vojni razvoj Ukrajine.

Istovremeno, Kijev i zapadne države izražavaju zabrinutost zbog raspoređivanja ruskih snaga na zapadne granice zemlje.

Kako je u odgovoru istakao Peskov, Moskva premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju, i to nikome ne preti i nikome ne bi trebalo da smeta.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике