Lavrov: NATO dao obećanje o neširenju na istok

"Verovatno ste čitali, sada mnogi to osporavaju, da su obećali Sovjetskom Savezu, još kada su Nemačku ujedinjavali, a zatim i Rusiji, kada je Rusija postala Rusija, da neće širiti NATO na istok. Obećali su", rekao je Lavrov.

Kako je dodao, Rusija sada uzima arhivske dokumente koji su poznati.

"Uzgred na Zapadu ističe rok zastarelosti mnogih dokumenata. Oni to objavljuju. Želimo da organizujemo seminar, možda preko našeg Istorijsko-dokumentarnog odeljenja, da okupimo naučnike, bez politike, retorike i emocija, da utvrde kako su se ovi razgovori razvijali", rekao je Lavrov.

Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova, nigde nije zapisano da "pravno oni nisu imali pravo da se šire, da nisu imali pravo, čak i kada su počeli da se šire, da razmeštaju vojnu infrastrukturu", rekao je Lavrov.

Kada je već bilo jasno da se oni, uprkos usmenim obećanjima i uveravanjima, šire prilično uporno i dosledno, mi smo s njima potpisali Osnovni sporazum o uzajamnim odnosima, saradnji i bezbednosti između Rusije Organizacije Severnoatlantskog sporazuma (1997. godine), dodao je Lavrov.

U tom sporazumu je bilo navedeno da ne sme da bude trajnog razmeštanja borbenih snaga na teritoriji novih članica.

"Baltičke zemlje, Poljaci i neke druge članice NATO-a sada žele da ukinu taj Osnovni akt, da izađu iz njega kako bi trajno razmeštale borbene snage na svojoj teritoriji", zaključio je ruski ministar.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar