Lavrov: Gasovod „Severni tok 2“ pokazao da Berlin nema ekonomsku slobodu

Sergej Lavrov ističe da Nemačkoj drugi određuju šta će činiti sa gasovodom "Severni tok 2".

"Što se tiče ‘Severnog toka 2’, ne radi se više o slobodi izbora saveza, već jednostavno o slobodi obavljanja uobičajenih komercijalnih aktivnosti na svetskim tržištima. Ispostavilo se da Nemačka nema nikakvu slobodu da sledi svoje ekonomske interese. To je ono gde ti dvostruki aršini najviše upadaju u oči", rekao je Lavrov za rusku tv stanicu Kanal Jedan, prenosi agencija Tas.

Izgradnja "Severnog toka 2" je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine, ali je nemački regulator za gasne mreže odložio do polovine 2022. njegovu sertifikaciju, odnosno davanje dozvole za pokretanje gasovoda.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, povodom najavljenog mogućeg uvođenja sankcija SAD prema Rusiji i gasovodu "Severni tok 2", rekao da je neshvatljivo što mnoge zemlje nastoje da sudbinu tog projekta učine zavisnom od politički motivisanih uslova.

Rusija je više puta saopštila da energetske resurse nikada nije koristila kao političko oružje, dodaje ruska agencija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je rekao da je sudbina gasovoda "Severni tok 2" vezana za potencijalni konfikt s Rusijom oko Ukrajine, čime je, kako je ocenila agencija Rojters, stao na stranu SAD po tom pitanju.

Dijametralno suprotan stav od Borelja iznela je nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht ocenivši da gasovod ne treba uvlačiti konflikt u vezi sa Ukrajinom.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike