Latinska Amerika i Karibi „smrtonosniji“ za novinare od Ukrajine

U izveštaju se napominje da je u celom svetu ubijeno najmanje 67 novinara i medijskih radnika u toku 2022. godine, što povećanje u odnosu na 45 koliko ih je ubijeno 2021, prenosi Gardijan.

Skoro polovina ubistava 2022. dogodila se u Latinskoj Americi i na Karibima, gde je ubijeno najmanje 30 predstavnika sedme sile.

"To je najveći koji smo ikada zabeležili u tom regionu“, rekao je programski direktor Komiteta Karlos Martinez de la Serna. Smatra da nema razloga da ova godina bude drugačija, osim ako ne dođe do radikalnog poboljšanja pristupa vlada širom sveta kao što je "stvaranje mehanizmama za bezbednost novinara".

Gardijan navodi da je u Ukrajini ubijeno najmanje 15 novinara od početka invazije u februaru 2022, a skoro isto toliko je ubijeno u Meksiku (13), gde je iz vatrenog oružja na pragu svoje kuće ustreljen i proslavljeni kriminalistički fotograf Margarito Martinez Eskivel.

Sedam novinara je ubijeno na Haitiju, koji je još više zapao u političku i humanitarnu krizu od ubistva njegovog predsednika Hovenela Moisa u julu 2021. godine, a trenutno nema nijednog demokratski izabranog zvaničnika.

Ubistva i pretnje u Čileu, Kolumbiji, Peruu

CPJ je takođe dokumentovao ubistva novinara u Čileu i Kolumbiji i istražuje i druge smrtne slučajeve u Ekvadoru, Gvatemali, Hondurasu i Paragvaju.

U Peruu je više od 70 novinara uznemiravano ili napadnuto od izbijanja političkih nemira prošlog meseca, uključujući i fotografa španske novinske agencije EFE kome je policija pucala u nogu nakon što je zapretila da će mu "otkinuti" glavu.

Martinez de la Serna je naveo da je ohrabrujuća inicijativa novinara u Centralnoj Americi i Venecueli da se zaštite, kao i indicije da nova administracija predsednika Brazila Luisa Injasija Lule da Silve želi da uspostavi “konstruktivne i uvažavajuće“ veze sa medijima nakon, kako je rekao, režima Žaira Bolsonara koji je gušio medije.

Nova vlada Brazila obećala je da će stvoriti specijalni mehsnizam za praćenje napada na novinare nakon pobune desničara u Braziliji 8. januara.

Brazilsko udruženje istraživačkog novinarstva saopštilo je da je najmanje 40 novinara napadnuto, opljačkano ili uznemiravano dok su izveštavali o neredima, uključujući jednog veterana kojeg su pristalice bivšeg desničarskog predsednika Žaira Bolsonara nakratko zarobili, pretukli i pretili mu pištoljem.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike