Kurbalija u Visokom savetu za digitalnu saradnju UN

Savet je osnovan u četvrtak sa ciljem da daje preporuke o tome kako ojačati međunarodnu saradnju u digitalnom dobu.

Glavni cilj rada Saveta je ostvarivanje promena koje digitalne tehnologije omogućavaju u osnaživanju pojedinaca i društava širom sveta, uz bezbednost od rizika i neželjenih posledica digitalizacije.

Savetom će predsedavati suosnivač fondacije Bil i Melinda Gejts – Melinda Gejts i osnivač "Alibaba grupe" Džek Ma.

U radu Saveta će učestvovati 20 renomiranih stručnjaka – ministara i lidera iz vladinog i privrednog sektora, akademije, civilnog društva i stručne zajednice, među kojima i jedan od osnivača Interneta, Vint Serf.

Najavljujući osnivanje Saveta, generalni sekretar UN Guteres je izjavio da su opseg, rasprostranjenost i brzina promena koje omogućavaju digitalne tehnologije bez presedana, ali da postojeći načini i nivoi međunarodne saradnje u ovom domenu nisu dorasli izazovima koje proces digitalizacije sa sobom nosi.

Profesor Kurbalija je pionir u oblasti sajber diplomatije od 1992. godine, saopštila je "Diplo fondacija".

Svojim višegodišnjim istraživanjem ove oblasti, Kurbalija je postavio okvir za dalja proučavanja i diskusiju o regulativi i uticaju Interneta na diplomatiju i međunarodnih odnosa na Internet, zbog čega je imenovan za zvaničnog (ex officio) člana Visokog saveta i izvršnog direktor Sekretarijata Saveta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike