Konačni rezultati izbora u Izraelu: Netanjahuov Likud izgubio jednog poslanika

Foto: Beta / AP

Centralna izraelska izborna komisija objavila je večeras konačne rezultate parlamentarnih izbora održanih 9. aprila, na osnovu kojih je konzervativni Likud premijera Izraela Benjamina Netanjahua sa 35 poslanika izjednačen sa glavnim rivalom savezom partija centra Plavo belo (Kahol Lavan).

Očekuje se da će sutra uveče predsednik Izraela Ruven Rivlin, kada mu zvanično budu predstavljeni rezultati, zatražiti od Netanjahua da obrazuje novu vladu.

Netanjahua je dovoljno predstavnika partija predložilo da bude mandatar tokom dva dana konsultacija s predsednikom Rivlinom.

Iako i Netanjahuov Likud i rivalska stranka Plavo belo imaju isti broj poslanika Netanjahu jedini ima dovoljno potencijalnih partnera da obrazuje vladajuću koaliciju.

U nju će po svoj prilici ući dve verske partije Šas i Ujedinjena Tora judaizam sa po osam poslanika, Unija desničarskih partija i stranka Izrael naš dom sa po pet i partija centra Kulanu sa četiri mesta u Knesetu, parlamentu.

Očekuje se da vladajuća koalicija ima 65 poslanika od ukupno 120 u Knesetu.

U ponedeljak je lider sekularne desničarske partije Izrael naš dom (Izrael bejtenu), bivši ministar odbrane Avigdor Liberman preporučio Netanjahua za mandatara, ali je rekao da neće odustati od svog stava prema religiji i zakonu o obaveznom služenju vojnog roka ultraortodoksnih Jevreja u koaliciji u kojoj će preovladađivati religiozni desničari.

Može se očekivati da sukob verskih i sekularnih desničarsih partija malo oteža pregovore o koaliciji.

Netanjahu je na vlasti već više od deset, a ukupno više od 13 godina.

Ako bude premijer, 69-godišnji Netanjahu u julu će nadmašiti oca nacije, prvog izraelskog premijera Davida Ben Guriona, po broju godina na čelu vlade.

Netanjahu će imati na raspolaganju 28 dana uz mogućnost produženja od dve nedelje da obrazuje svoju petu vladu.

On je večeras obećao da će biti premijer i Jevreja i nejevreja.

„Želim da svi delovi izraelskog društva Jevreji i nejevreji budu jedno, integralni deo izuzetne priče o uspehu poznate kao država Izrael“, rekao je Netanjahu u Jerusalimu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike