Ko su novi članovi Reda podvezice Ujedinjenog kraljevstva

Na tradicionalnoj novogodišnjoj kraljičinoj listi odlikovanih našlo se čak 1278 imena.

Međutim, u medijima možete čuti samo imena poput odskora penzionisanog Džejmsa Bonda Danijela Krejga ili Vanese Redgrejv čije je prihvatanje odlikovanja iznenadilo javnost s obzirom na njena poznata komunistička uverenja. Za neke, titula znači veći publicitet za dugogodišnji humanitarni rad. 

"Nekoliko humanitarnih udruženja, kojima pripadam, biće prezadovoljno, jer slava i titule uvek utiču na ljude", rekla je ovogodišnji laureat, glumica Džoana Lamli.

Ono što je iznenadilo kako građane, tako i poznavaoce prilika u kraljevskoj porodici je preuranjeno objavljivanje imena članova najstarijeg i najvišeg kraljevskog odlikovanja – Reda podvezice.

Naime, imena novih vitezova ovog reda objavljuju se tradicionalno na dan Svetog Đorđa, zaštitnika Engleske, 23. aprila.

Broj članova, pored britanskog suverena i prestolonaslednika, ograničen je na 24, te se imenovanja ne događaju svake godine. Novi vitezovi Reda podvezice primaju se u članstvo na Dan Podvezice, 13. juna, u kapeli Svetog Đorđa u Vindzoru.

Čemu rana imenovanja kada se ceremonija Reda podvezice ne preklapa sa proslavom sedam decenija vladavine Elizabete Druge, koja će kulminirati nedelju dana ranije? Analitičari odgovor pronalaze u samom izboru novih članova prestižnog reda.

Od 13. juna Toni Bler postaće ser Toni. Većina premijera moderne Britanije bili su članovi ovog reda. Laburista Harold Vilson to je postao odlaskom sa dužnosti 1976. godine.

Margaret Tačer čekala je na tu počast šest godina, Džon Mejdžor osam, a Toni Bler pridružuje se prestižnom redu petnaest godina po napuštanju ulice Dauning broj 10. Neki analitičari razlog za to vide u istorijatu loših odnosa između nekadašnjeg lidera neo-laburista i budućeg britanskog kralja.

Baronesa Ejmos, ne samo što je veteran laburističkog pokreta i nekadašnja podsekretarka Ujedinjenjih nacija zadužena za humanitarne operacije, već i prva tamnoputa žena među vitezovima Podvezice.

Supruga princa Čarlsa i vojvotkinja od Kornvola Kamila, postaje osmi član kraljevske porodice sa titulom "pratioca kraljevskih vitezova" čime ulazi u najuži krug britanske monarhije. I zato analitičari ovu preuranjenu listu tumače kao potez oprezne kraljice, svesne sve slabijeg zdravlja, ali i simbolike i trajne zaostavštine svakog njenog poteza.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике