Kirija obara vladu u Švedskoj

Kriza vlade u Švedskoj je nastupila nakon što je Levica uskratila podršku Stefanu Lovenu za novi zakon o određivanju kirija za stanovanje. 

Švedski premijer je ponudio strankama u parlamentu da se dogovore o novom modelu određivanja kirije za stanove i da tako reše najveću političku krizu u novijoj istoriji Švedske.

"Dajemo priliku za pronalaženje rešenja. Očekujemo da se druge političke partije pripreme da budu odgovorne i da ne uvuku Švedsku u političku krizu", rekao je na današnjoj konferenciji premijer Stefan Loven, predsednik Socijaldemokrata.

Međutim, predlog je ubrzo odbila Levica, stranka koja je davala podršku Lovenovoj manjinskoj vladi.

"Jednoj strani se u ovim pregovorima drži pištolj na čelu. Idemo ka glasanju o nepoverenju. Zabrinjava me to što su toliko odlučni da podignu ljudima kirije", rekla je predsednica Levice Nuši Dagostar za Švedski radio.

U Švedskoj je na snazi strog sistem koji koristi kolektivne ugovore za određivanje cene kirija. Desničarske i partije centra dugo pokušavaju da uvedu manje stroga pravila kojima bi se prepustilo tržištu da odredi cene za novoizgrađene stanove, što bi uticalo na oko jedan odsto kirija za stanove u Švedskoj.

Manjinsku vladu Stefana Lovena čine njegova Socijaldemokratska partija i Zelena partija, dok su prilikom izglasavanja vlade Levica, Stranka centra i Liberali ostali uzdržani, što je bilo dovoljno da Lovenova vlada bude izabrana.

Za nepoverenje su se izjasnile stranke opozicije – Švedske demokrate, Moderati, Demohrišćani.

Ukoliko Levica na sutrašnjem glasanju bude za nepoverenje, Lovenova vlada će pasti i građani Švedske bi, ukoliko ne bude formirana nova većina, mogli da izađu na vanredne parlamentarne izbore, prve od 1958. godine, a tek pete od uvođenja parlamentarnih izbora 1866. godine.

Redovni izbori bi trebalo da se održe u septembru sledeće godine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike