Kineski sajam: Zabranjen govor predsednika Saveta EU Šarla Mišela

Ceremonija otvaranja međunarodnog sajma u Šangaju China International Import Expo (CIIE) protekla je uz jednu diplomatsku neprijatnost. Kineske vlasti su htele da cenzurišu delove govora predsednika Saveta EU Šarla Mišela o Ukrajini, preneo je Rojters.

Navodno je Brisel želeo da pregovara o spornim delovima, ali su kineske vlasti to odbile, pa govor nije ni emitovan. 

Vest je potvrdio i Mišelov portparol Barend Lejts.

"Predsednik Mišel je pozvan da se obrati na međunarodnom sajmu u Šangaju. Kao što su zahtevale kineske vlasti, poslali smo unapred snimljenu poruku, koja na kraju nije emitovana. Razgovarali smo o tome normalnim diplomatskim kanalima", rekao je Lejts. 

Na otvaranju kineskog sajma, u petak, Mišelova snimljena video poruka trebalo je da bude emitovana zajedno s porukama svetskih lidera. U svom obraćanju, Mišel je kritikovao "nezakonit rat" koji Rusija vodi u Ukrajini. On je apelovao na Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju te da traži od Moskve da okonča rat. 

"Kina treba da odigra ulogu koristeći svoj uticaj i da zaustavi brutalni rat Rusije. Vi možete da pomognete da se ova situacija okonča", rekao je Mišel u svom obraćanju, prenosi Rojters.

Diplomate upoznate s njegovim govorom dodaju i da je Mišel u svom video obraćanju kazao da je Evropa previše zavisna od Rusije u pogledu fosilnih goriva što je dovelo do trgovinske neravnoteže. Apelovao je da se na svaki način izbegava prekomerna zavisnost od Rusije. 

Šarl Mišel nije zapravo ništa novo rekao. Nedavno je u poseti Pekingu bio nemački kancelar Olaf Šolc i gotovo identičnu poruku izgovorio kineskom predsedniku Si Đinpingu.  

Ipak, očekuje se da će i Si Đinping i Šarl Mišel prisustvovati Samitu šefova G20 i sastati se na Baliju sledećeg utorka i srede. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike