Kineski izaslanik stigao u Pjongjang

Kineski specijalni izaslanik stigao je u Pjongjang, javila je jutros severnokorejska agencija KCNA, dok je američki predsednik Donald Tramp ocenio tu posetu kao „važan gest“ jer je ranije pozvao Kinu da vrši veći pritisak na Severnu Koreju zbog njenog nuklearnog programa.

Song Tao, izaslanik kineskog predsednika Si Đinpinga, sastao se visokim zvaničnikom Severne Koreje Čoe Rjong-haeom, prenela je KCNA i dodala da je Song svojim domaćinima preneo da Kina želi „nastavak tradicionalno prijateljskih odnosa“, ne navodeći druge detalje.

To je prva poseta u poslednjih godinu dana jednog kineskog visokog zvaničnika Pjongjangu. Kina je glavni diplomatski i ekonomski saveznik Severne Koreje. Međutim, Si se nikada nije sastao s liderom te zemlje Kim Džong-unom.

Song je zvanično zadužen da vlastima Pjongjanga prenese zaključke nedavnog kongresa Komunističke partije Kine, ali su analitičari ocenili da će nuklearni program Severne Koreje takođe biti tema razgovora.

Ta poseta dolazi nekoliko dana posle završetka azijske turneje američkog predsednika, tokom koje je Tramp pozvao na veći pritisak Pjongjangu.

„Poseta (kineskog zvaničnika) predstavlja važan gest. Videćemo šta će biti“, rekao je Tramp i dodao da bi Kina mogla „lako da reši problem“ sa Severnom Korejom koja je sprovela nekoliko nuklearnih i balističkih proba i zbog čega joj je uveden niz međunarodnih sankcija.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike