Kineski balon viđen iznad Kolumbije; Peking navodi da ima civilnu namenu

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning rekla je da je balon, koji je viđen iznad Latinske Amerike, iz Kine i da se koristi u civilne svrhe, preneo je Rojters.

Dodala je da balon, koji je u subotu primećen iznad Kolumbije, ima ograničenu sposobnost automatskog upravljanja.

Iz Pekinga su ranije rekli da je balon koji je američko vazduhoplovstvo oborilo bio korišćen za meteorološke i druge naučne svrhe i da je slučajno odleteo van svog kursa.

Mao Ning je navela da bi Kina i SAD trebalo taj problem da rešavaju na miran i pristojan način, bez upotrebe sile.

"Ovo je neočekivani, izolovani incident", rekla je Mao Ning, upitana o ozbiljnosti tog događaja.

Američka vojska je saopštila da traga za ostacima balona koji je vazduhoplovstvo oborilo u subotu po naredbi predsednika Džozefa Bajdena.

Iz vojske su dodali da mornarica radi na pronalaženju ostataka letelice koja je nakon obaranja pala u Atlantski okean u blizini Južne Karoline.

Kina je u nedelju najoštrije osudila obaranje letelice, navodeći da je ona potpuno slučajno zalutala u vazdušni prostor SAD.

"Kina je jasno tražila od SAD da se s tim pravilno pozabave, na miran, profesionalan i uzdržan način. SAD su insistirale na upotrebi sile, očigledno preterano reagujući", saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

U međuvremenu, prvi čovek kineske meteorološke službe razrešen je dužnosti, objavili su kineski državni mediji.

Zbog ulaska kineskog balona u američki vazdušni prostor, za koji Vašington tvrdi da je špijunski, američki šef diplomatije Entoni Blinken je u petak otkazao posetu Pekingu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike