Kineska delegacija nije mogla da oda počast kraljici, zabranjen joj ulazak u Vestminster

Britanski mediji izveštavaju da iza zabrane stoji predsedavajući donjeg doma parlamenta ser Lindzi Hojl. Mera je, objašnjavaju, odgovor Londona na sankcije protiv devetoro Britanaca, među kojima su petoro poslanika donjeg doma i dva iz doma lordova.

Pomenutim Britancima je u martu prošle godine zabranjeno putovanje u Kinu, a zamrznuta su im i sredstva u toj zemlji zbog njihovih kritika kineske politike prema ujgurskoj muslimanskoj manjini.

Jedan od njih, bivši lider vladajućih torijevaca Ian Dankan Smit tražio je da London povuče poziv kineskom predsedniku Siju da prisustvuje kraljičinoj sahrani u ponedeljak.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da nema saznanja da je njihovoj delegaciji zabranjen ulazak u Vestminster.

"Kao domaćin, Ujedinjeno Kraljevstvo bi trebalo da poštuje diplomatske protokole i lepo se ponaša prema gostima", rekala je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Kinu će na sahrani Elizabete Druge predstavljati potpredsednik Vang Ćišan.

Inače, kovčeg sa telom kraljice obilaze članovi vlade i poslanici, a čuvao ga je i britanski ministar odbrane Ben Valas.

Red građana, koji žele da odaju poštu preminulom suverenu jutros je dostigao pun kapacitet, te mu je pristup bio zabranjen sve do popodneva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike