Kina okončala vežbe u morima oko Tajvana

Istočna komanda je saopštila da će vojska pažljivo posmatrati situaciju u Tajvanskom moreuzu, da će vršiti redovne patrole i da će vojska biti spremna za eventualne borbe.

Kina je počela sa vežbama nakon što je predsednica donjeg doma američkog Kongresa Nensi Pelosi tokom svoje azijske turneje otišla i u Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom.

"Ne možemo da dozvolimo kineskoj vladi da izoluje Tajvan. Oni neće govoriti ko može da ode na Tajvan", rekla je Pelosijeva.

To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine, što je Peking doživeo kao kršenje suvereniteta i uplitanje u unutrašnja politička pitanja Kine.

Kao odgovor na kineske vežbe koje su usledile, Tajpej je rasporedio raketne sisteme i držao brodove blizu srednje linije Tajvanskog moreuza. Američki nosač aviona "Ronald Regan" patrolirao je delom okeana koji obuhvata i vode jugoistočno od Tajvana.

Kina: Mirno ujedinjenje i jedna zemlja – dva sistema za Tajvan

Kancelarija za poslove Tajvana i Kancelarija za informisanje pri Državnom savetu Kine, objavile su Belu knjigu pod naslovom "Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri", prenosi agencija Sinhua.

Peking je, naime, poručio da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi za rešavanje tajvanskog pitanja, ali i da "neće odustati od upotrebe sile" i da "zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mere" u zaštiti od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti.

"Radićemo sa najvećom iskrenošću i uložićemo sve napore da postignemo mirno ujedinjenje. Ali nećemo odustati od upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere, da se zaštitimo od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti. To ni na koji način ne cilja na naše sunarodnike na Tajvanu. Upotreba sile bi bila poslednje sredstvo preduzeto pod ubedljivim okolnostima", navodi se u Beloj knjizi, prenosi Sinhua.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike