Kina odgovorila Kanađanima: Šta ćete ovde?

Kanada i Australija, sa jedne, i Kina, s druge strane, nastavili su u ponedeljak razmenu optužbi zbog serije incidenata u kojima su učestvovali vojni avioni tih država, javljaju kineski i australijski mediji.

Neoprezni manevri lovaca, ispaljivanje mamaca i špijuniranje vojnih sistema pominjani su posle bliskih susreta kanadskih i australijskih patrolnih aviona sa kineskim borbenim letelicama iznad Južnog kineskog mora, čime su podignute tenzije u ionako napetim odnosima između Kine i zapada oko Tajvana.

Kanadski premijer Džastin Trido optužio je kinesko ratno vazduhoplovstvo da je u najmanje šezdeset navrata "uznemiravalo" kanadsku posadu patrolnog aviona CP-140 "aurora", koja se u tom delu sveta našla kako bi pomogla kontroli sankcija uvedenih Severnoj Koreji.

"Ovo shvatamo krajnje ozbiljno…Činjenica da je Kina izabrala ovakav pristup je istinski problematična", rekao je Trido.

Optužbe kanadskih i australijskih zvaničnika ne odgovaraju istini, tvrdi kineski Global tajms, navodeći da su avioni te dve države "patrolirajući oko Severne Koreje doletali sve do Južnog kineskog mora i provocirali Kinu".

"Severna Koreja je veoma daleko od Kanade, šta je tačan cilj letova kanadskih aviona pod maskom UN?", navodi kineski dnevnik. 

Gotovo istovremeno, Australija je objavila da je kineski višenamenski J-20 presreo patrolni avion P-8 i tom prilikom ispalio mamce, čiji su delovi završili u usisniku australijskog aviona, javlja australijski Ej-Bi-Si.

Australijsko ministarstvo odbrane je ovaj manevar opisalo kao "opasan", što su Kinezi demantovali, navodeći da je reakcija kineskog pilota najverovatnije predstavljala odgovor na prethodne poteze pilota P-8.

Tokom februara, Australija je optužila Kinu da je sa ratnih brodova laserima ometala patrolni avion, ali su kineske vlasti tada saopštile da je P-8 leteo preblizu i bacao sonare.

Prethodnih dana, napeto je bilo i na nebu oko Tajvana, jer su Kinezi tokom posete američke senatorke Tami Dakvort poslali patrolu od tridesetak borbenih aviona.

Kineskim manevrima priključio se i nosač aviona "Liaoning", koji je prokrstario vodama južno od Japana i istočno od Tajvana, posle čega je Peking optužio japanske vlasti da prate i ometaju ovaj brod.

Vlasti u Tokiju su u pratnju kineskog nosača aviona poslali upravo "Izumo", tvrdeći da su kineski avioni izveli na stotine letova u međunarodnim vodama južno od Japana.

U složene odnose uključili su se i Rusi, sa kojima se Japanci već decenijama spore oko Kurilskih ostrva.

Najnoviji u seriji sporova Japana i Rusije počeo je krajem februara kada je vlada u Tokiju rusku ofanzivu na Ukrajinu nazvala "ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava" i pridružila se kaznenim merama koje je Zapad uveo Moskvi.

Moskva je, u kontraudaru, svrstala Japan na listu "neprijateljskih država" i prekinula pregovore o mirovnom sporazumu između dve države, kojim je trebalo da budu rešena pitanja koja su ostala otvorena posle Drugog svetskog rata, uključujući i sudbinu Kurilskih ostrva.

Kineska državna televizija emitovala je snimke zajedničkih patrola sa ruskim avionima iznad Pacifika, najavljujući mogućnost da se u bliskoj budućnosti u takvim manevrima pojave i najmodernije letelice obe države – ruski "su-57" i kineski "j-20".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike