Kina obustavlja posete vojnih brodova SAD Honkongu zbog novog američkog zakona

Foto: Pixabay

Kina je danas saopštila da će obustaviti posete brodova i aviona američke Ratne mornarice Hongkongu i kazniti niz prodemokratskih nevladinih organizacija.

To je odgovor Kine na usvajanje zakona u američkom Kongresu kojim se podržavaju ljudska prava u Hongkongu, poluautonomnoj teritoriji Kine.

Portparolka Minstarstva spoljnih poslova Hua Čunjing je danas ponovila stav Kine da američki Zakon o ljudskim pravima i demokratiji u Hongkongu predstavlja ozbiljno mešanje u unutrašnja pitanja Hongkonga.

Uz obustavljanje poseta američkih vojnih brodova i aviona, Kina će sankcionisati organizacije Nacionalni fond za demokratiju, Nacionalni demokratski institut, Hjuman rajts voč, Međunarodni republikanski institut, Fridom Haus i druge koje su, kako je rekla portparolka, „loše delovale“ tokom nemira u Hongkongu.

„Kina poziva SAD da isprave svoje greške i zaustave sve reči i dela mešanja u unutrašnje poslove Hongkonga i Kine“, rekla je Hua novinarima u Pekingu.

Dodala je da bi zavisno od razvoja prilika, Kina mogla da uvede dodatne sankcije.

Zakon koji je Senat Kongerasa SAD doneo 20. novembra ;predviđa da SAD svake godine potvrđuju da li stepen autonomije Hongkonga opravdava njegov poseban trgovinski status, i da predsednik SAD može da uvede sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima ako bi suzbijali slobode na toj teritoriji.

Kina za podsticanje već šestomesečnih prodemokratskih demonstracija u Hongkongu optužuje strane grupe i vlade, posebno SAD, Veliku Britaniju, i Tajvan, na koji Kina polaže prava.

Među grupama koje će Kina kazniti je i američki Nacionalni fond za demokratiju (NED) koji se finansira direktno iz Kongresa SAD, dok druge organizacije pokrivaju troškove iz mešavine javnih i privatnih izvora.

U Honkgontu se poslednjih šest meseci skoro neprekidni protesti sa zahtevom da izbori budu demokratski i da se istraži o policijska brutalnost nad demonstrantima.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike